perjantai 12. elokuuta 2011

Nappilista tuutorial

Lupasin jo hyvä tovi sitten laittaa tuutoria tulemaan kuinka itse teen nappilistan. Tässä välissä tosin jo näin toisessakin blogissa oikein hyvän ohjeen, mutta koska omani on vähän erilaisempi ajattelin tämän nyt julkaista kun kuvat ovat jo jonkin aikaa olleet koneella :)

 Ihan aluksi päätetään kuinka leveä nappislista tulee olemaan. Itse tykkään 2cm:n levyisestä ainakin näin lastenvaatteissa.

Seuraavaksi merkitään nuppineuloin etukappaleen keskikohta sekä nappilistan pituus. Sitten vielä päätetään kummalle puolelle halkio tulee, minä halusin sen oikealle puolelle. Halkiota ei siis leikata kappaleen keskelle, vaan keskikohtaan tulee nepparit. Viivottimen avulla on helpoin määritellä leikattava kohta ja muista lisätä saumavara 0.5cm! Tässä tapauksessa halkion paikka tulee siis keskikohdasta katsottuna 1,5cm oikealle sisältäen saumavaran.Halkio leikattuna

 Seuraavaksi leikataan suiru johon voi sitten halutessaan silittää tukikankaan. Itse en ole tykännyt sitä käyttää, tulee sen verran kovempi ja etenkin kun tästä tulee unipussi niin haluan karsia kaikki ylimääräiset hilavitkuttimet pois :)

Suirun pituus on 2x nappilistan pituus+ 2cm saumavarat ja leveys 2x nappilistan leveys + 0,5cm:n saumavarat molempiin laitoihin. Tässä suirun mitat ovat 26cm x 5cm. Sitten suiru ommellaan nurjat puolet vastakkain ja silitetään. Seuraavaksi suiru ommellaan halkioon oikeat puolet vastakkain. Tämä onnistuu hyvin yhdellä ompeleella. Muista kaventaa saumavarat halkion alareunaan mentäessä, tällöin ei tule ryppyjä :) Tässä kuvaa nurjalta josta huomaa kuinka suirun saumavarat kurkkivat enemmän alhaalta kuin ylhäältä.
 Sitten suiru käännetään oikeaan asentoonsa ja silitetään. Tässä vaiheessa myös ommellaan hulitteluompeleet jos niitä halutaan. Tässä tapauksessa jätin ne pois sillä suiru kiinnittyy hyvin nurjalle neppien avulla.


 Lopuksi ommellaan nappilistan pohjaan suoralla ompeleella ommel joka pitää halkion paikallaan ja laitetaan nepit kiinni. Itse laitan ensin päällisen nepit ja niiden avulla mallaan vastakappaleiden paikat.


nappilista nurjalta


 Sitten huolitellaan pääntien reuna (muista ensin leikata nappilistan päät saman korkuisiksi) esimerkiksi resorineuloksella. Lopuksi ylimenevät resorin päät käännetään nurjalle ja ommellaan suoralla ompeleella kiinni ja leikataan siistiksi. Tämän jälkeen ommellaan vaate loppuun.

Valmista tuli!

Tämä on siitä helppo menetelmä ettei erillisiä kaavoja tarvita vaan voit joka kerta suunnitella vaatteen mukaan napilistan pituuden ja leveyden koska suirun muoto on noin yksinkertainen.

7 kommenttia:

 1. Wow! Aloittelevalle ompelijalle yksinkertainen ohje. Jos joskus uskaltaa nepit laittaa. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiitos selkeistä ohjeista! Tätä täytyy kokeilla...

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa!Kiitos tästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 4. Tässä on kyllä ohje josta tykkään :D
  Tarpeeksi yksinkertainen ja ihanan selkeä. suurensuuri kiitos!!! Tämä laitetaan käytäntöön heti kun on aikaa ommella :)

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa hyvältä tavalta tehdä nappilista!! Joskus on kokeiltava kyllä. =)

  VastaaPoista
 6. Saavuin blogiisi FB:n ompeluelämän kautta ja heti löysin tämän oivallisen ohjeistuksen. Itse ei ole tällaista tullut vielä kokeiltua, mutta pistän tämän ohjeen talteen vastaisen varalle:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta! Mun piti täällä kotona harjotuskappaleella vähän testata, ennen oikeaan palaan koskemista, mutta hieno nappilistä tuli.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)